Magična moč solsticija

Stonehenge_sun

Čeprav je solsticij – dan sončevega obrata – navadno med 21. in 23. junijem, je letos 20. junija, torej danes. Solsticij pa je letos nekaj posebnega tudi zato, ker se dogaja istočasno kot polna luna. Tako bosta danes v nekem trenutku na nebu ob istem času tako luna kot sonce.

Solsticij pa ni le pomemben naravni pojav, temveč s seboj nosi veliko magičnosti in ga imenujemo tudi kresni večer. Vsekakor lahko torej današnjo noč označimo kot najbolj čarobno noč v letu.

 Solsticij in ogenj

Soncu že od nekdaj številna ljudstva pripisujejo magične moči, z njim pa so povezana tudi največja božanstva.

Tako je bilo na primer vrhovno božanstvo v Starem Egiptu Ra, sončni bog. Sonce je Egipčanom predstavljalo svetlobo, toploto in rast. Posledično je bil tudi Ra tisti, ki je ustvaril vse, kar je nastalo na svetu.

Inki so vse svoje delovanje in verovanje povezali s Soncem, tako je bilo tudi Sonce, bog imenovan Inti, oče inkovskih vladarjev.

Tudi druidi in keltska kultura so zelo povezani s Soncem. Temu priča znameniti Stonehenge, kateri je ob solsticiju res nekaj posebnega, saj sončni žarki posijejo naravnost skozi ‘vrata’ in spomenik razdelijo na pol.

Ljudje so torej že od nekdaj verjeli, da življenje prihaja od Sonca, in da to  vpliva na vse vidike naših življenj. Posledično so želeli povečati in podaljšati Sončevo moč, to pa so skušali doseči s prižiganjem ognja. Zato so na poletni solsticij prižgali kres. Ob kresu so se zbirali, plesali in opravljali različne obrede ter rituale. Na kresni večer pa naj bi ob kresu plesala tudi magična bitja, še posebej vile.

 Solsticij in čarobnost

Večer na poletni solsticij je zagotovo magičen. Takrat imajo zdravilne rastline večjo moč, ta pa naj bi se še povečala, če jih nabiramo ob polnoči ali ob prvi jutranji rosi.

V starih časih so ljudje zdravilne rastline povezane s kresom obešali tudi okrog in v svoje hiše, da bi se s tem zaščitili pred zlimi silami, ki bojda na kresno noč prosto hodijo in letajo okrog.

Če vam na kresni večer nevede v čevelj pade praprotno seme, boste razumeli živalsko govorico in tako izvedeli veliko novega ter koristnega. Praprotno seme pa naj bi pomagalo tudi, da bi postali nevidni.
Če se boste na dan solsticija okopali v reki ali jezeru, se boste pomladili in utrdili svoje zdravje.
Na kresni večer pa imate tudi največ možnosti, da boste v naravi opazili vile in vilince, škrate, palčke in druga pravljična bitja.
Morda boste nekje naleteli celo na čarovniški shod, saj je tudi za čarovnice in čarovnike kresni večer nekaj posebnega. Takrat imajo namreč uroki večjo moč, pa tudi magična moč čarovnikov in čarovnic naj bi se na ta večer povečala.

Kresni večer pa v sebi nosi tudi veliko povezav z ljubeznijo in s strastjo. Nič nenavadnega torej ni, da je Shakespear črpal navdih za svojo znamenito dramo Sen kresne noči ravno tam – v kresni noči.

Želim vam torej prav poseben solsticij, poln pravljičnih trenutkov na eni strani in ljubezni ter mesenega poželenja na drugi. Če boste izvedeli kaj zanimivega od živali, mi le zaupajte, vile pa le pozdravite v mojem imenu. 😉

fairies-and-elves-dancing-zorina-baldescu

 Naj bo današnjin kresni večer čim bolj pravljičen!

 Destinna

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja