Čudoviti zvok planetarnih gongov

thumb-php

 

V preteklosti sem redno obiskovala sejem Altermed, sejem alternativne medicine in vsega alternativnega v Celju, in takrat sem se tudi srečala s planetarnimi gongi in z Mojco Moryo Malek, zvočno terapevtko, slovensko pionirko zdravilnega zvoka in učiteljico holističnega zvoka.

Po pogovoru z njo, sem napisala tudi članek, ki sem ga ravnokar našla, in ker so gongi naredili tako močan vtis name, da so mi ostali močno vtisnjeni v dušo, misli in spomin še po vseh teh letih, sem se odločila, da bom ta članek – seveda nekoliko preoblikovan – danes delila z vami.

Zgodovina in delovanje (planetarnih) gongov

Gong je eden najbolj starodavnih instrumentov, planetarni gongi pa so novejši. Vsak izmed njih je uglašen na drugačno frekvenco vrtenja določenega planeta našega sončnega sistema. Gong je uglašen na en ton, vendar, ko ga igramo, proizvaja vedno nove tone, ki pa so vsi v medsebojnem razmerju zlatega reza. To je, po besedah Mojce Morye Malek, razmerje optimalne lepote in harmonije v naravi.

Holistični zvok temelji na dejstvu, da je vse vibracija in zdravje ima drugačno vibracijo kot bolezen. Po besedah Mojce, se s poslušanjem pravilnega igranja na gonge, inštrument našega bitja ponovno uglašuje. Leva in desna stran možganov se usklajujeta, s tem pa se človek sprosti v stanju, ko ga zdravi lastna zavest

Gong se ji je predstavil med meditacijo

Zgodba, kako je Mojca Morya Malek prišla do tega, da je začela zdraviti z gongi, je fascinantna.

»Z gongi in tibetanskimi skledami sem se srečala najprej v Indiji, kjer sem pred 17 leti preživela dobro leto v raziskovanju zdravilnega zvoka.  Vendar tam teh instrumentov nisem sama igrala; polno sem bila predana vokalu in misterijem gongi_lightbox_imagemanter. Pred štirimi leti, pa se mi je zlati disk pokazal v meditaciji in dan kasneje so mi prijatelji prinesli v varstvo svoj gong. Nisem mogla verjeti, ko sem zagledala pred sabo isti inštrument. Prijatelji so me prosili, da ga odpeljem na Portugalsko. Dva tedna za tem sem že prevajala starešino svetovnih mojstrov gonga, Dona Conreauxa, ter ga nekaj mesecev za tem že spremljala na njegovi evropski turneji. Po enem letu intenzivnega učenja in asistiranja mojstru Donu, sem začela širiti zvok gonga v Sloveniji in skupaj z mojstrom Conreauxom sva organizirala izobraževanje za vse, ki jih zanima igranje tega instrumenta,« mi je povedala takrat, kar nekaj let nazaj, ko sva se pogovarjali.

In zakaj so jo gongi tako fascinirali? »Zvok gonga je samo glasba tega Univerzuma. Ko človek posluša planetarne gonge, posluša resnično pesem stvarstva.«

Glasba zdravi

Pred več kot 2000 leti je Pitagora dejal, da vsak organizem, vsaka božanska stvaritev, pravzaprav vsak njen najmanjši delček, z lastnim gibanjem, ritmom oziroma vibracijo, ustvarja določen zvok. S tega vidika smo v svojih najmanjših delcih, v molekularni zgradbi DNK, pravzaprav glasba sama. Platon je dejal, da bi lahko napovedal, kakšna družba bo nastala, če bi lahko izbral kakšno glasbo bodo poslušali in izvajali, je nekoč nekje pisalo. In morda je imel tudi prav.

Nobenega dvoma ni, da ima glasba velik vpliv na ljudi. To bi vam lahko povedal vsak glasbenik, ki svojo glasbo dela s srcem. Glasba ima moč, da nas spravi v boljše počutje, nas pomiri takrat, ko smo jezni in potolaži, ko smo žalostni. Že v starih časih so mamice pele uspavanke svojim otrokom, da so ti lažje zaspali. V zadnjem času ugotavljajo, da ima glasba tudi zdravilne učinke, pa naj bo to poslušanje igranja na planetarne gonge ali pač kaj drugega.

Moje doživljanje glasbe planetarnih gongov

Sama moram priznati, da sem se udeležila poslušanja planetarnih gongov

water-1641780

večkrat in občutki, ki so me prevevali, so bili neverjetni. V glavi se mi je odvijala zgodba. Tekla sem po gozdu, med temačnimi drevesi, se borila z nevihto in dežjem, ki me je močil, meditirala na travniku, plavala v morju…

Je bila to meditacija, vizija, samo moja domišljija, saj sem nagnjena močnemu zaznavanju in vizualiziranju stvari? Tega ne vem. Dejstvo, pa je, da je vedno, med tem, ko sem poslušala planetarne gonge, v glavi pa so se mi tvorile zgodbe, moje telo tako zelo sililo nazaj, da sem skoraj padla s stola. Nekaj torej je na tem, kajne?

Polagam vam na srce, da se prepustite zdravljenju glasbe, gongov ali ne – vseeno je, samo glasbe kot take. Vedno znova vas bo napolnila z emocijami in energijo, včasih vam bo dala celo odgovore, ki jih iščete. Glasba je namreč univerzalni jezik in brez nje bi – vsaj jaz – zelo težko živeli.

Z ljubeznijo…

Destinna

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja