Zimski solsticij – dan, ko svetloba premaga temo

 

snow-834111

Danes, 21. decembra, bomo priča letošnjemu zimskemu solsticiju, ko bo noč najdaljša in dan najkrajši. Narava se je spet obrnila za en ciklus. Odpočila si je, si nabrala novih moči in sedaj bo sposobna znova roditi in ustvarjati. Od jutri dalje se bo dan spet začel daljšati in svetloba bo spet začela premagovati temo.

Nekje sem prebrala, da bi lahko poskusili tisti dan, na zimski solsticij, pogasniti vse luči, prižgati sveče in s tem počastiti temo, ki je pomemben del narave in življenja, tudi nas samih. Zakaj pa ne?

Morda pa bi vam koristilo tudi, da bi se spoprijeli s svojimi temnimi stranmi. Pri tem vam lahko pomaga osebna analiza skozi povezanost z dragonfae.

V vsakem primeru ne bi bilo slabo, da bi prižgali vsaj kakšno svečko in s tem priklicali svetlobo v svoje življenje.

Yule Lore

V času zimskega solsticija se praznuje tudi wiccanski praznik, imenovan Yule Lore. To je praznik luči in je povezan z vsemi boginjami in bogovi povezanimi z lučmi in s svetlobo, s soncem, pa tudi s tistimi, ki so povezani s ponovnim rojstvom, preporodom.

Mnogi običaji povezani z božičem, izhajajo prav iz tega praznika, tudi okraševanje drevesca in poljubljanje pod omelo. Je pa to tudi čas za načrtovanje prihodnosti.

Če boste danes prižigali kakšna eterična olja ali dišeče palčke ter druga kadila, izberite vonje bora, sandalovine ter cimeta, prav ti vonji so namreč povezani s praznikom Yule Lore. Ta čas, pa je najboljši za izvajanje urokov povezanih z mirom, s harmonijo, z ljubeznijo in s povečevanjem zadovoljstva v življenju.

Slovanska mitologija

Tudi za stare Slovane je bil ta čas prazničen. Na zimski solsticij so praznovali rojstvo boga Sonca – Božiča Svarožiča, Svarogovega sina, ki je poosebljal mlado Sonce.

Stari Slovani so, tako kot to verjamejo wiccani, verjeli, da ta dan svetloba premaga temo, kar simoblizira zmago dobrega nad zlim. Ker pa je otrokom treba pomagati, so tudi mlademu Soncu, ki se je ravno rodilo, pomagali s tem, da so prižigali kresove.

Naj torej tudi vam zimski solsticij prinese tisto nekaj lepšega in svetlejšega. Konec koncev, počasi prihaja pomlad, s pomladjo, pa se začnemo prebujati, kajne? 😉

Z ljubeznijo…

Destinna

 

 

 

En odziv na “Zimski solsticij – dan, ko svetloba premaga temo”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja