Čarobnost božičnih drevesc

christmas-1872849

Čeprav je v mnogih domovih novoletno drevesce že postavljeno pred božičem, pa nekateri še vedno okrašujejo drevesce ravno na predbožični večer. Korenine tega običaja, pa tako kot korenine praznovanja božiča, segajo daleč v predkrščanske čase.

Kot sem že omenila v nedavnem članku , korenine praznovanja božiča segajo v čas, ko so ljudje praznovali zimski solsticij in s tem tisti čas v letu, ko svetloba ponovno premaga temo.

Kot je mogoče prebrati v članku na spletu in kot je povedal znan slovenski etnolog, se je božič kot krščanski praznik začel praznovati v četrtem stoletju, ko je Cerkev ta dan določila kot dan Kristusovega rojstva, hkrati pa ga označila tudi za začetek leta. Rimljani so namreč za začetek leta že določili prvi januar, Cerkev pa je datum premaknila.
Šele v 17. stoletju je papež Inocenc XII. datum za praznovanje novega leta spet prestavil na 1. januar in tako ločil praznovanje Jezusovega rojstva od začetka novega leta.

Postavljanje drevesca pa ima prav tako korenine v starih časih, saj so že takrat izredno cenili in spoštovali zimzelene rastline, saj naj bi imele čarobne lastnosti. Pomagale naj bi namreč pri odganjanju čarovnic, zlih duhov in boleznih, ki naj bi bojda ravno do 6. januarja imeli največjo moč. Danes se je ta navada posodobila preko postavljanja božičnega drevesca.

Novoletna jelka naj bi v obliki, ki jo poznamo danes, izvirala iz 16. stoletja iz fir-1886154Nemčije, kjer so kristjani drevesca, okrašena z jabolki, orehi in piškotki, prinašali v svoje domove. Splošno uveljavljeno prepričanje je tudi, da naj bi Martin Luter, protestantski reformator, drevescem prvi dodal prižgane sveče, ki so jih kasneje nadomestile električne lučke.

Kot sem prebrala na spletu, legenda pravi, da se je ta nekega božičnega večera sprehajal po zasneženem gozdu. Med sprehodom je zagledal skupino čudovitih zimzelenih dreves, ki so ga popolnoma prevzela s svojo lepoto. Veje, pokrite s snegom, so se čarobno svetlikale v mesečini. Celotni prizor ga je tako navdušil, da je takoj, ko je prišel domov, postavil drevesce v svoj dom, da bi čudovito doživetje lahko delil s svojimi otroki. Za nameček ga je okrasil še s svečami, ki so simbolizirale zvezdno nebo. Sveče na drevescu namreč predstavljajo odsev zvezdnih luči, ki so odraz božanskih luči.

Čudovito, kajne?

Karkoli, želim vam, da bi vam letošnji božič prinesel čudovite trenutke v družbi s tistimi, ki jih imate najraje, pa kakor koli in kadar koli ga boste že praznovali.

Z ljubeznijo…

Destinna

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja