Vesela, ker sem ženska!

 

Z marcem bomo vstopili v meteorološko pomlad. Pomlad je čudovit čas, saj prinaša razcvet, energijo, sonce… sonce tako v srcu in v očeh kot na nebu. Obožujem pomlad (pa čeprav imam najraje poletje), saj me vedno napolni z nečim lepim. Bolj, ko vstopamo v pomlad in se približujemo poletju, bolj čutim pozitivnost, dobro voljo, optimizem in nekakšno lahkotnost v srcu in mislih. Toda ne prehitevajmo, do poletja je še nekaj mesecev, marec pa bo čez kakšen dan že tu in najbolje, da se najprej posvetimo njemu…

Marec – mesec žensk

Marec je mesec žensk. Ravno v tem mesecu sta namreč kar dva praznika, ki častita žensko in ženske energije – dan žena in materinski dan.

Sama sem srečna, da sem ženska. Spomnim se nekih maškar, ko sem se oblekla v moškega. Izgledati kot moški je bilo kar težko – bojda sem bila videti kot pomehkužen moški. J Sem se pa ves večer trudila tudi obnašati kot ‘tipični’ moški. Moram reči, da je bila izkušnja prav zabavna, pa vendar ne bi svoje ženskosti nikoli zamenjala za moškost. V njej vidim svojo prednost in tudi takrat, ko naletim na ovire zaradi tega, ker sem ženska, sem vesela, da sem. Univerzum mi je namreč v tem življenju podaril žensko telo in mislim, da je tako tudi prav.

Rekla bi, da je biti ženska lepo, a nikoli ni bilo lahko. Še danes ne, kaj šele v preteklosti. Ženske so se stoletja borile za svoje pravice, za to, da nanje ne bi več gledali samo kot na lutke, okrase in stroj za čiščenje ter skrb za moškega.

Dejstvo je, da ženske niti danes nismo enakopravne. Žal smo tudi v Evropi manj plačane od moških in to za ista delovna mesta. Da o tem, koliko pravic sploh imajo ženske v muslimanskih državah in nekaterih afriških plemenih niti ne govorim. Tam so še vedno ponižane, nevredne v očeh mnogih, iznakažene in kaznovane brez potrebe. Srčno upam, da se bodo stvari spremenile in izboljšale… čim prej. Ob enem, pa bi bilo krivično, če ne bi povedala tudi tega, da smo – kljub vsemu – ogromno napredovale… vsaj pri nas.

Dan žena

Dan žena, kot piše v wikipedii, je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu (danes St. Petersburg), iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija.

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časnik Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Leta 1906 je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala – iz filozofije na graški univerzi.
Prva politična zagovornica žensk v Sloveniji je bila Slovenska Ljudska stranka, ki je že 15. maja leta 1920 uvedla splošno volilno pravico na občinskih volitvah – volilno pravico so dobili vsi, moški in ženske, ki so bili stari nad 21 let. S tem je bila v Sloveniji prvič uzakonjena splošna ženska volilna pravica.
Leta 1921, pa je Beograd žal odpravil splošno volilno pravico. Ženske so tako dokončno dobile volilno pravico šele leta 1945, ko je bila uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 je bilo zapisano v ustavo SFRJ določilo, da ima vsaka ženska svobodno odločanje o rojstvu otrok, tri leta kasneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

Arhetip matere

Marec pa je mesec žensk tudi zaradi materinskega praznika, ki ga pri nas praznujemo 25. marca.

Materinski dan je neformalen praznik posvečen materam. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni.

Arhetip matere se v resnici pojavlja že od pradavnine. Mati Narava, Marija mati… Najdemo ga v vseh orakeljskih kartah, pa tudi v tarotu.
V tarotu arhetip matere npr. predstavlja Cesarica, ki je pogosto tudi upodobljena kot nosečnica. V kartah Vodstvo boginj naletimo na številne boginje, ki so povezane z materinstvom in plodnostjo, na arhetip matere pa naletimo tudi v vseh ostalih orakeljskih kartah.

Biti mati je blagoslov in odgovornost. To najbolj vedo tiste ženske, ki so že matere, matere rojenim ali posvojenim otrokom. A tudi ženske, ki še niso matere ali morda nikoli ne bodo, pogosto v sebi nosijo nekaj materinskega in tudi to ni zanemarljivo. Na to nikar ne pozabite! In prav zaradi tega bi vam rada položila na srce, da ne skrbite, če nikoli ne boste imele svojega otroka, ker ga ne boste želele. Ni vaša naloga, da ga imate. Nihče vam tega ne more in ne sme naložiti. Za to se lahko in morate odločiti samo same. To je vaša pravica, vaša svoboda in vaša dolžnost – odločiti se.
Kakorkoli se boste odločile, jaz vas podpiram. In tistim, ki si želite otroka, pa ga iz takšnih ali drugačnih razlogov ne morete imeti, želim, da bi vam bila Usoda mila. Vedno se najde rešitev, tega ne pozabite!

Bodite hvaležne in vesele, da ste ženske. V vaši nežnosti je vaša moč, v vaši ženskosti je vaša priložnost!

Z ljubeznijo…

Destinna  

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja